Terugblik Leiden

Λ Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober werd voor de vierde keer in de Groenoordhallen te Leiden de Vakbeurs voor de Pedicure gehouden. Ruim 30 standhouders toonden hun assortiment aan totaal 2683 bezoekers. In VoetVak+ vind je een impressie van de op de beurs getoonde noviteiten.

Huidafwijkingen bij suikerziekte

Λ Suikerziekte of diabetes mellitus is een aandoening die eigenlijk iedereen wel kent. De ziekte wordt gekenmerkt door een stoornis in de verwerking van suikers in het lichaam. Insuline speelt hierbij de hoofdrol. Er kan onderscheid gemaakt worden in twee typen diabetes mellitus: type I en type II. De dermatoloog ziet regelmatig huidafwijkingen die samenhangen met deze ziekte. Soms zijn deze huidafwijkingen zelfs een eerste teken. Zo is bij patiënten met suikerziekte de huid van benen en voeten zeer frequent aangedaan. In VoetVak+ vertelt dermatoloog Peter Nijboer wat voor gevolgen deze ziekte voor de huid heeft.

De klant: marketing en promotie

Λ VoetVak+ geeft in een serie van zes artikelen een handleiding voor het opzetten van een professionele voetverzorgingspraktijk. Als het goed is, pas je de diensten aan bij de klanten die je wilt bereiken. Maar hoe vind je nieuwe klanten? Nog belangrijker: hoe behoud je vaste klanten? Daarvoor heb je marketing nodig. Een ezelsbruggetje zijn de vijf p's van marketing: plaats, product, prijs, promotie en personeel. Over plaats, product en prijs hebben we in vorige afleveringen van ‘De Zaak’ al geschreven. In VoetVak+ is het nu de beurt aan de vierde p: promotie.

Knieklachten (I)

Λ Het kniegewricht is het grootste gewricht in het lichaam en zeer vatbaar voor blessures. In dit gewricht is een fascinerend samenspel van anatomische structuren en fysiologische en biomechanische processen te zien. De knie vormt een onderdeel van de kinematische bewegingsketen van de onderste extremiteit en bewegingen van de knie zijn nauw gerelateerd aan die in de voet en enkel. Deze bewegingsketen stelt de mens niet alleen in staat te staan, maar maakt ook het lopen, knielen, zitten, hurken en springen mogelijk. Daarbij beheerst de knie ook in grote mate de snelheid en de richting van het lopen. In het eerste deel van knieklachten legt podoloog Hans van Geenen uit hoe het kniegewricht werkt.

De CryoPen

Λ De CryoPen is een op een pen lijkend instrument dat een fijne nauwkeurige straal van vloeibare stikstofoxide op een constante temperatuur van minus 53 graden Celsius onder 725 PSI op het weefsel sprayt om laesies zoals voetwratten te verwijderen. In Nederland wordt de CryoPen ook verkocht, maar dan moet je wel eerst een cursus voor het gebruik ervan gevolgd hebben. In VoetVak+ legt pedicure Anja van Zoggel uit hoe de CryoPen werkt en hoe je in de praktijk je klanten hiermee kunt behandelen.

Tenenlezen

Λ De vorm van de tenen vertelt veel over iemands persoonlijkheid en gedrag. Maar ook kleine kwaaltjes, zoals kalknagels, likdoorns en wratten, geven een beeld van iemands karakter. Gertraud Pappel uit Heverlee weet er alles van. Ze is tenenlezer, geeft les in tenen lezen en biedt oplossingen voor blijvende kwalen. In VoetVak+ vertelt de gepensioneerde kleuterleidster enthousiast over haar bijzonder vak.

Sprankelend paars

Λ De modetinten dit jaar zijn donkerbruin en dieppaars. In de etalages zie je veel jasjes en vestjes in deze tinten, vaak afgewerkt met geschulpte randen. Juist deze romantische afwerking maakt de kleding opvallend. Op dezelfde wijze zorgt Jozien van de Vooren ervoor dat een eenvoudige nail art print een blikvanger wordt. In VoetVak+ legt zij met duidelijke stap-voor-stap-foto’s uit hoe je deze modetrend in nail art kunt vertalen. 

Cadeautje van VoetVak+

Λ

Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Verder in dit nummer

Λ
 • Reportage: De Voetenwinkel in Haarlem
 • Reflexzone: Tintelende tenen
 • Boeken: commerciële en financiële boeken voor in de praktijk
 • Commercieel: Productverkoop
 • Portret: Hetty Dijkstra: het op een na beste leerbedrijf
 • Schoeiselogie: Kleine schoenaanpassingen
 • Behandeling: Verwensessie Braun Silky Legs
 • Schoenen: Winterse laarzen
 • Voetverwennerij: Weldadig voetenbad
 • Actueel: nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor voetverzorgers
Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 13 december.