VoetVak+ 6, december 2005
Cover: Mey Liang Nails & Cosmetics. Fotografie: info@getinthepicture.nl

Schimmels en gisten

Λ De mens wordt steeds vaker geconfronteerd met schimmels en gisten en de overlast die zij kunnen veroorzaken. Schimmels en gisten zijn er altijd geweest, alleen gedurende de laatste dertig jaar krijgen we er door onze veranderde manier van lichamelijke hygiëne en een veranderd voedingspatroon steeds meer last van. De enorme toename aan diabetespatiënten in de westerse landen zorgt er tevens voor dat schimmelinfecties aan de huid of de nagel een groeiend probleem worden en de kosten voor de gezondheidszorg doen stijgen. Twee producten werden op hun antischimmelwerking getest. In VoetVak+ een verslag.

Blauwdrukken

Λ Een extra behandeling die je aan je cliënt kunt geven, is het maken van een paar statische en dynamische blauwdrukken van de voet. De cliënt ziet dan zelf waar de extra drukplekken zich bevinden en begrijpt dan waarschijnlijk ook waarom er likdoorns ontstaan en/of eelt. Voor de voetverzorger is het mogelijk voetafwijkingen en standsafwijkingen te ontdekken, zodat de cliënt op een juiste manier doorverwezen kan worden naar een registerpodoloog of podotherapeut. Er is niet veel nodig voor het maken van een paar blauwdrukken. In VoetVak+ lees je met duidelijke stap-voor-stapfoto's hoe je zelf een blauwdruk kunt maken.

Palmoplantaire keratoderma

Λ Keratoderma is een vorm van eeltachtige huidafwijkingen aan de handen en de voeten. Het feit dat ze aan de handen en de voeten voorkomen, geeft ze de naam palmoplantaire keratoderma, afgekort PPK. De oorzaak van het ontstaan van deze afwijkingen is zeer complex. Er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan over de ontstaanswijze van deze aandoeningen. Dermatoloog Peter Nijboer gaat in dit nummer uitgebreid in op deze afwijkingen.

Hotstone

Λ De hotstone massage is als extra behandelmogelijkheid in de voetverzorgingspraktijk bijzonder effectief, ook als klantenbinder. De ontspanning die dit teweeg brengt is groot en werkt nog lang door. De circulatie wordt gestimuleerd, waardoor de bloeddruk daalt, wat ontstressend werkt. Docente Ingrid van den Heuvel, die de massage zelf ontwikkelde, legt uit hoe je deze massage in jouw eigen praktijk kunt toepassen Kijk ook eens op www.hotstonemassage.nl.

Beenlengteverschillen (slot)

Λ In het eerste deel over beenlengteverschillen heeft podoloog Hans van Geenen uitgelegd welke klachten er kunnen ontstaan bij een beenlengteverschil en wat het verschil is tussen een anatomisch en een functioneel beenlengteverschil. In deze aflevering gaat hij uitgebreid in op de oorzaken en mogelijke therapieën.

Bling bling for Christmas

Λ Nagelstyliste Jozien van de Vooren koos voor de kerstnagels van 2005 geen rood en groen, maar diepdonkerblauw. Op een donkere achtergrond komt de stralende strass extra mooi uit. Perfect voor de bling bling-stijl van dit seizoen! In dit nummer van VoetVak+ laat Jozien met duidelijke stap-voor-stapfoto¬ís zien hoe dit ontwerp tot stand is gekomen.

Cadeautje van VoetVak+

Λ Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Verder in dit nummer

Λ
  • Reportage: Pedi Balance in Veldhoven
  • Achtergrond: Ervaring met reumatische voet
  • Reflexzone: Verstopping
  • Schoeiselogie: Instappers
  • Congres: Verzuring en afweer
  • Schoenen: Mooie mannenschoenen
  • Voetverwennerij: Antischimmel voetspray
  • Actueel nieuws uit de branche
  • De nieuwste producten voor voetverzorgers
Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 23 februari.