VoetVak+ 5, oktober 2005
Cover: Raw Earth Spa Pedicure, Importeur: Maha Nederland, tel. 0546-451213

Nabeschouwing Vakbeurs voor de Pedicure

Λ Op zaterdag 24 en zondag 25 september werd in de Groenoordhallen in Leiden voor de derde maal de Vakbeurs voor de Pedicure gehouden. VoetVak+ was er natuurlijk ook en toont je in dit nummer tal van noviteiten, nieuwe producten en behandelingen die er te zien en te beleven waren.

Kloven

Λ Eelt wordt verkregen door overmatige druk of wrijving, dat is een natuurlijke reactie. Maar als het eelt erg hard is, dan is de kans groot dat de eeltlaag gaat scheuren, waardoor er kloven ontstaan. Mensen met kloven hebben vaak een droge huid in combinatie met eelt. De randen van een kloof zijn bijna altijd hard, maar bij het verwijderen van de rand komen we uit bij de kwetsbare laag van de huid. Kloven kunnen erg diep zitten, vaak tot bloedens toe. In VoetVak+ lees je met duidelijke stap-voor-stapfoto's hoe je kloven kunt behandelen.

Jicht

Λ Jicht is een woord voor acute gewrichtspijn en komt zomaar op, zonder waarschuwingssignalen. Het is een stofwisselingsstoornis die wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. De voeten en met name de grote teen staan erom bekend. De voetverzorger heeft ook het een en ander te bieden tegen de pijn en ellende. Aromatherapeute Ellen Asjes legt in dit nummer uit hoe je jicht met voetreflexzonemassages en kleipakkingen kunt verlichten.

Laat de herfst maar komen!

Λ Het treuren over de slechte zomer gaat snel voorbij, wanneer je de nieuwe collectie winterschoenen ziet. Met zoveel diversiteit is er voor iedereen een passende schoen (of laars) te vinden. In VoetVak+ geven we je een impressie van de najaars- en wintercollecties van een aantal bekende merken. Zoals deze hoge leren laars met vetersluiting uit de najaarscollectie van het retromerk Le Coq Sportif, gebasseerd op de schermsport. In het artikel Schoenen zie je nog meer leuke laarzen voor dit najaar.

De diabetische voet

Λ Diabetes mellitus (suikerziekte) wordt lang niet altijd meteen ontdekt. Vaak hebben mensen deze ziekte al zonder het zelf te weten. Voor jou, als pedicure, is het van belang attent te zijn op slecht genezende wondjes aan de voet. Dit kan een eerste aanwijzing zijn dat de cliënt diabetes heeft. Verwijs bij constatering de patiënt naar de huisarts voor verdere analyse. Want preventie kan amputatie voorkomen, dat is de mening van het Diabetesvoetenteam van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. In VoetVak+ leggen zij uit hoe zij te werk gaan.

Beenlengteverschillen

Λ Alhoewel een beenlengteverschil lang niet altijd ontdekt wordt, doordat posturele compensatie het onregelmatige looppatroon verborgen houdt, is het podoloog Hans van Geenen gebleken dat veel overbelastingsklachten van de onderste extremiteit en lage rugklachten ten grondslag liggen aan een beenlengteverschil. In dit eerste deel legt hij in VoetVak+ uit welke klachten er kunnen ontstaan bij een beenlengteverschil en wat het verschil is tussen een anatomisch en een functioneel beenlengteverschil.

Guirlandes

Λ Teennagels zijn dikwijls breder dan dat ze lang zijn. Om de nagels wat langer te laten lijken, kun je een diagonale nail art print aanbrengen. Een diagonaal werkt altijd vergrotend en verlengend. Varieer op deze tijdloze print met actuele modekleuren en verschillende vormen strass. In dit nummer van VoetVak+ laat Jozien van de Vooren met duidelijke stap-voor-stapfoto's zien hoe dit ontwerp tot stand is gekomen.

Cadeautje van VoetVak+

Λ Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Verder in dit nummer

Λ
  • Reportage: ‘De Witte Voet’ jubileert
  • Praktijk: Stoombehandeling voor de voeten
  • Opmerkelijk: ‘Voetenland’: spirituele benadering van het vak
  • Schoeiselogie: Het Valgus-voettype
  • Knowhow: Zweetvoeten
  • Actueel nieuws uit de branche
  • De nieuwste producten voor voetverzorgers

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 14 december.