Vooruitblik Vakbeurs voor de Pedicure

Λ Op zaterdag 24 en zondag 25 september wordt in de Groenoordhallen in Leiden voor de derde maal de Vakbeurs voor de Pedicure gehouden. VoetVak+ geeft in dit nummer alvast prakti sche informatie over deze interessante beurs voor voetverzorgers. Met de handige plattegrond en exposanteninformatie kun je alvast een rondje over de beurs uitstippelen. Bovendien hebben wij de diverse noviteiten die de exposanten voor je in petto hebben, alvast op een rijtje gezet. Zo weet je welke stands je zeker niet mag missen. Uiteraard is ook VoetVak+ met een stand vertegenwoordigd. Meer informatie over de beurs vind je ook op www.vakbeurspedicure.nl en op de Nieuws-pagina.

Schimmelnageldiagnostiek

Λ Sinds anderhalf jaar wordt de cursus Schimmeldiagnostiek gegeven aan het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium (LCPL) en het belang ervan wordt steeds meer erkend. Het rechtstreekse onderzoek van de nagel in dit laboratorium geeft zekerheid over de juiste diagnose en maakt je als voetverzorgers professioneler. Door de cursus en het bijbehorend diploma kun je nu effectief een verzorgingstraject inzetten, en hoeft de huisarts alleen in de noodzakelijke gevallen in te grijpen. Schimmelinfectie aan de nagel en de voet is namelijk de vierde klacht in de huisartsenpraktijk. Er zijn inmiddels vijfhonderd voetverzorgers geschoold en de reacties tot nu toe zijn erg positief. De opleiding Schimmeldiagnostiek voor voetverzorgers wordt vanaf september 2005 op verschillende data als eendaagse cursus gegeven in Leiden In dit nummer van VoetVak+ vindt u een inschrijfformulier. Bovendien krijgt u als abonnee van VoetVak+ 10 euro korting.

Melanomen

Λ Melanoom betekent letterlijk zwart gezwel. Het is binnen de dermatologie één van de meest kwaadaardige kankersoorten. Melanomen komen voor op verscheidene plaatsen. Ook op de delen van de huid waarmee je in jouw vak veel te maken hebt: de voeten en de nagels. Er is een heel scala aan soorten huidkanker. Naast het melanoom zijn er nog andere typen huidkanker. Deze soorten worden relatief veel vaker gezien dan het melanoom en ze zijn relatief onschuldig. Dit worden de niet-gepigmenteerde maligniteiten genoemd. Hieronder vallen het basaalcelcarcinoom (basalioom) en het plaveiselcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom (zie foto) komt vooral voor bij mensen ouder dan 45. Dit type huidkanker groeit zeer langzaam en zaait, uitzonderingen daargelaten, nooit uit. Toch dient deze vorm van kanker grondig te worden behandeld. Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor in het gelaat als een glad, glazig knobbeltje dat heel langzaam groeit. Dermatoloog Peter Nijboer zet de diverse vormen melanomen voor je op een rijtje. Meer weten over melanomen? Kijk dan ook eens op www.melanoom.nl/uitleg.html

Kramp

Λ Kramp is lastig, erg pijnlijk en soms gewoonweg gevaarlijk. Kramp komt regelmatig voor en kan door veel factoren worden veroorzaakt, zelfs bijvoorbeeld door het eten van te veel drop. Kramp is een plotselinge, zeer pijnlijke samentrekking van alle spiervezels van een spier. Meestal gebeurt dit tijdens een intensieve beweging, maar het kan ook voorkomen in rust of tijdens een massage. Ellen Asjes laat in dit nummer zien welke reflexzonebehandeling je kunt geven in geval van kramp en geeft tips voor geschikte oliën die je daarbij kunt gebruiken. 

Hartverwarmend

Λ Voor de vakantieperiode ontwierp Jozien een hartverwarmende nail art, waarmee je cliënten zeker de show zullen stelen. Heel mooi in open schoentjes of met teenslippers. Groot voordeel van deze print: de hartjes zijn kant-en-klare stickers. De cliënt is dus snel klaar. Slippers aan en flaneren maar! Nail art stickers zijn in honderden variaties verkrijgbaar. Ze zijn heel handig in het gebruik, sneller dan 'decalls' die je eerst moet afweken met water of 'transfers' die je moet afkrassen. Het is niet de bedoeling om alleen stickers op de nagel te gebruiken. Dan ziet het er wat schoolmeisjesachtig uit. Het is mooi om een strakke basis te maken met de stickers. Pas als je de nagel afmaakt met verf of lak, wordt het een origineel geheel. In dit nummer zie je stap-voor-stap hoe deze creatie tot stand is gekomen. 

Van zomer naar winter

Λ Hoewel het nog zomer is, wordt er in de schoenenwinkels al plaats gemaakt voor de nieuwe herfst/winter collectie. De slippertjes en open schoenen gaan voor de laatste keer in de uitverkoop om plaats te maken voor prachtige laarzen en andere winterschoenen. Het wordt een lastige keuze dit jaar, want ze zijn bijna allemaal even leuk. Zoals deze prachtige hoge suède laars Delphi Suede van Mexx, met een leest die wel smal is, maar niet te spits. De laars heeft een hippe sleehak die, net zoals de laars zelf, omtrokken is met zacht suède. In het artikel Schoenen zie je nog meer leuke winterlaarzen. 

Het voetbad

Λ Moet het voetbad, voorafgaand aan de behandeling, tot het standaardprogramma van de medische voetverzorging behoren of niet? Verzorgende voetbaden verfrissen, ontspannen en worden in het algemeen als een weldaad ervaren. Maar zo'n bad is meer dan 'alleen maar' wellness voor de voeten. Het zorgt er ook voor dat de voetverzorger op schone en frisse voeten kan werken. Aan de andere kant zijn na een voetbad bijvoorbeeld temperatuursverschillen niet meer voelbaar. In dit nummer belichten wij de voors en tegens en geven enkele tips voor de juiste toepassing van het voetbad.

Cadeautje van VoetVak+

Λ Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer! 

Verder in dit nummer:

Λ Verder in dit nummer:
  • Podologie: Scheenbeenklachten (II)
  • Praktijk: Voetmassage
  • Achtergrond: Voetschimmel door antibiotica
  • Discussie: Afvijlen teennagels tegen ingroeien?
  • Schoeisologie: Het varus-voettype
  • Evenement: Succesvol symposium Dancohr
  • Actueel nieuws uit de branche
  • De nieuwste producten voor voetverzorgers